Faience: Produktion, Status & Symbolik

Faience spiller en enorm rolle i den Egyptiske Kultur og historie. En grundtanke hos egypterne var troen på efterlivet – og stort set AL den kunst, som er blevet produceret fra Old Kingdom (2649 f.kr.) til Late Period (332 f.kr.) havde til formål at hjælpe den afdøde i efterlivet. At beskytte, underholde eller hjælpe individet.

Faience, som er en miks af lime, quartz, kobber oxid (for farve) & alkali var for egypterne kendt som ‘tjehnet’. Dette kan oversættes til ‘glimtende/funklende’, ligesom lyset fra solen eller nattens stjerner. Symbolsk set repræsenterede faience genfødsel, liv og udødelighed. I den egyptisk tid, så var faience ikke dyrt at producere – men det var stadig et luksusprodukt. Det var pga. den symbolske betydning, at det primært blev produceret til de individer, som havde midlerne eller en betydelig magt. 

Produktion af Faience
Produktion af Faience fra bogen – Kilde: Friedman, Gifts of the Nile – Ancient Egyptian Faience, 1998 

Pyramidernes Begyndelse

Pharaoen Djoser/Zoser (2686 – 2649 f.kr.) var den første pyramiderbygger. Pyramiden han lykkedes med at bygge bliver idag kaldt “The Step Pyramid of Djoser” – se billede. 
Det var Zoser’s arkitekt Imhotep, som besluttede at placere Mastaba oven på Mastaba. Førhen gravede egypterne blot de døde ned i sandet, men Jackalerne gravede sig ned og spiste kødet fra de døde.

Den første Pyramider af Zoser/Djoser
Step Pyramids of Zoser – Kilde: Flickr.com, Dennis Jarvis, Egypt-12B-046 – Step Pyramid Complex, 2016

Som det kan ses på billedet, så var den langt fra ligeså sofistikeret, som de kendte pyramide fra Giza – men den lagde grundstenene for fremtidens pyramider.

Sneferu (2613 – 2589 f.kr.) & Pyramide Traditionen

Sneferu byggede flere pyramider og var den første som skrev sit navn i en ‘Cartouche’.

Et billede, der indeholder bord, blå, sidder, lilleAutomatisk genereret beskrivelse
Kosmetisk Beholder med tre ‘Cartouches’ – Kilde: Friedman, Gifts of the Nile – Ancient Egyptian Faience, 1998

Den første pyramide han byggede bliver idag kaldt ‘Meidum’. Denne pyramide mindede tildels om Zoser’s pyramide.
Hans anden pyramide bliver kaldt ‘The Bent Pyramid of Dashur’. Fordi pyramiden ikke var stabil i hjørnerne, så begyndte der at opstå store revner. Pyramiden blev derfor forladt ligesom hans første. Denne pyramide er dog næsten ligeså stor som den største ved Giza.

Pyramide
The Bent Pyramid of Dashur – Kilde: GettyImages

Generelt set, så blev Sneferu lidt af et forbillede for de mange kommende århundrede i den egyptiske historie. Han var en stor Pharaoh – han sendte ekspeditioner til Sinai for at mine ‘turquoise’, han havde en stor hær og gjorde pyramide bygning til en mere fast del af egypternes kultur. 

Khufu (2589 – 2566 f.kr. & Pyramiden ved Giza

Khufu var søn af Sneferu og byggede den største pyramide ved Giza. Den er over 146 m og var den største bygning/konstruktion indtil, at Eiffel-tårnet blev bygget. Ved hjælp af en enorm arbejdsstyrke og en stærk kultur, såformåede Egypterne at bygge denne enorme konstruktion, som blev graven for Pharaoen Khufu. Og modsat det typiske scenarie man ser i mange Hollywood film – vi nævner ikke navne, så blev pyramiderne ikke bygget af slaver. Når markerne ikke kunne høstes, så var det et socialt projekt, som folket under Pharaoen var en del af og arbejdede på i løbet af 20 år. 
Det afgørende element for at bygge en pyramid i det gamle Egyptens tid var en avanceret social logistik, samt en stor arbejdsstyrke.

Giza Pyramiderne
Great Pyramids of Giza – Kilde: GettyImages

Jeg håber du fandt dette lille indlæg interessant og lærte noget nyt. Jeg prøver såvidt muligt at kombinere noget historisk med antikke objekter – denne gang var det pyramiderne og Faience.
Du må ha’ en god dag.
Mvh Theodor Knutzen

Kilder:
Friedman, Gifts of The Nile – Ancient Egyptian Faience, 1998
Bob Brier, History of Ancient Egypt – The Great Courses

Se udvalg af Egyptiske Antikviteter!

da_DKDanish
en_GBEnglish da_DKDanish